zadanka z prawdopodobieństwa.
Careflee: PRAWDOPODOBIEŃSTWO

1. Losujemy dwie karty spośród wszystkich figur.
a) jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania króla?
b) jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania króla i damy ?
2. W sklepie zoologicznym są dwie myszy−biała i szara.
a)Wiadomo, że co najmniej jedna z myszy jest samcem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie
myszy są samcami?
b) Sprzedawca powiedział, że biała mysz jest samcem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie są
samcami?
3. W skrzyni przechowywanych jest 12 różnych par butów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
losowo wybrane dwa buty są z tej samej pary ?
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ROZWIĄZANIE ORAZ KRÓTKIE OBJAŚNIENIE
8 wrz 14:11
PW: Zadanie 2 a). patrząc na klatkę z dwiema myszami (o których płci nic nie wiemy), musimy
założyć, że mamy do czynienia z jednym z trzech możliwych zbiorów:
{m,k} lub {m,m} lub {k,k}
(dla niepoznaki oznaczyliśmy samca literą m, a samicę literą k).
Sprzedawca ograniczył te założenia, mówiąc że jco najmniej edna z myszy jest samcem. Mamy więc
dwa możliwe zbiory:
{m,k} lub {m,m}.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych składa się z dwóch elementów:
Ω = {{m,k},{m,m}}.
|Ω| = 2
Prawdopodobieństwo zdarzenia {m,m} należy uznać za takie samo jak zdarzenia {m,k} (bo nie mamy
żadnych innych informacji). Wobec tego na mocy twierdzenia zwanego klasyczną definicją
prawdopodobieństwa
Zadanie 2 b) Jak myślisz − czy sprzedawca podał nam jakościowo inną informację niż w a)?
8 wrz 14:37
Careflee: nie, dopiero teraz to zauważyłam ; )
dzięki
8 wrz 14:56
Gustlik: 1. Losujemy dwie karty spośród wszystkich figur.
a) jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania króla?
b) jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania króla i damy ?
| | | | | | | |
|A|= | * | + | =4*12+6=48+6=54 (król + inna karta lub 2 króle) |
| | | | |
| | 54 | |
P(A)+ |
| =... skróć ten ułamek |
| | 120 | |
| | 16 | |
P(B)= |
| =... skróć ten ułamek |
| | 120 | |
8 wrz 15:33
PW: Wyciągając dwa buty spośród 24 butów znajdujących się w skrzyni tworzymy dwuelementowe
podzbiory zbioru 24−elementowego. Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω ma więc
o których należy założyć, że mają jednakowe prawdopodobieństwa (wyciąganie odbywa się losowo).
Zdarzenie A −"wybrane losowo dwa buty należą do jednej pary" składa się z 12 elementów (bo w
skrzyni jest 12 par butów). Wobec tego na mocy tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa
Uwaga: Tym razem zamiast zapisu symbolicznego jak w zadaniu o myszach zastosowaliśmy słowny
opis przestrzeni Ω i zdarzenia A. Jest to o wiele łatwiejsze niż wprowadzanie symboli dla
poszczególnych butów i formalny zapis. Nie jest to jednak wcale metoda gorsza. Ważne jest to,
żeby w sensowny sposób opisać przestrzeń zdarzeń −
to jest konieczne w każdym zadaniu,
inaczej nici z dobrej punktacji na egzaminie. My tu często podajemy same wzory, tak jak to
zrobił
Gustlik, odsyłając Cię do teorii na odpowiedniej stronie (nie zawsze jest czas na
takie rozpisywanie się jak to robię dzisiaj), ale pamiętaj, że same wzory nie wystarczą,
powinnaś tę teorię w rozwiązaniu przytoczyć.
8 wrz 16:53