pytanie
Monika: Całka oznaczona.
Mam pytanie. Całkę oznaczoną liczy się tak samo jak całkę nieoznaczoną tylko, że w konkretnym
przedziale. Czyli po wyliczeniu całki trzeba podstawić za x dwie liczby, B odejmuje się od A i
tyle tak? Czy jeszcze coś powinnam wiedzieć?
8 wrz 14:04
Godzio: Można tak. Ale czasami, jeżeli korzystamy z metody podstawiania, zmieniamy granicę całkowania,
reszta zostaje tak samo.
8 wrz 14:07
Monika: to znaczy ? Mógłbyś mi napisać przykład?
8 wrz 14:09
Monika:
8 wrz 14:15
Godzio:
| | lnx | | | lnx = t, 1 → 0 | | | 1xdx = dt, 2 → ln2 | |
| |
∫12 |
| dx = | = ∫0ln2tdt = |
| | x | | |
A standardowo:
| | t2 | | ln2x | |
Wszystko to samo, z tym że bez granic: ... = ∫tdt = |
| + C = |
| + C |
| | 2 | | 2 | |
| | ln2x | | ln22 | |
W granicach: |
| |12 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 14:16
Monika: nie do końca rozumiem
8 wrz 14:25
Godzio:
Czego ?
8 wrz 14:25
Monika: 1→0
2→ln2
8 wrz 14:28
Monika: ? o co z tym chodzi?
8 wrz 14:46
Basia:
liczysz całkę oznaczoną od x1=1 do x2=2 po dx
robisz podstawienie t = lnx i będziesz całkować po dt
zmienią się więc granice całkowania w taki sposób:
t1 = ln(x1) = ln1 = 0
t2 = ln(x2) = ln2
8 wrz 14:49
Monika: ok, dzięki
8 wrz 15:08
Monika: a jeśli jest całka w granicach od −∞ do ∞ ,co wtedy?
8 wrz 16:52
Basia:
to już nie jest całka oznaczono tylko całka niewłaściwa
przykład:
| | 2x | | 2x | |
J = −∞∫+∞ |
| dx = limA→−∞[limx→+∞ A∫B |
| dx |
| | x2+1 | | x2+1 | |
podstawienie:
t = x
2+1
dt = 2x dx
| | 1 | |
J = limA→−∞[limx→+∞ A2+1∫B2+1 |
| dt ] = |
| | t | |
lim
A→−∞[lim
x→+∞ lnx
A2+1|
B2+1 =
lim
A→−∞[lim
x→+∞ [ ln(B
2+1) − ln(A
2+1)]]
kiepski przykład, ale mniej więcej o to chodzi
8 wrz 17:16
Basia: oczywiście nie x→+∞ tylko B→+∞ (wszedzie)
8 wrz 17:17