okrag
aaa: Dany jest okrąg o1 o równaniu x2 + y2 + 6x + 5 = 0 oraz okrąg o2 o równaniu x2 + y2 −
12x + 8y+ 27 = 0 . Oblicz współrzędne środka jednokładności i skalę jednokładności, w której
obrazem okręgu o1 jest okrąg o2 .
8 wrz 13:55
Basia:

1. wyznacz S
1, r
1 i S
2,r
2
2. napisz równanie pr. S
1S
2
3. napisz równania stycznych do obu okręgów
będą cztery rozwiązania
| | r1 | |
4. znajdź punkt wspólny pr.S1S2 i k s1 = |
| |
| | r2 | |
| | r1 | |
5. znajdź punkt wspólny pr.S1S2 i l s2 = − |
| |
| | r2 | |
myślę jeszcze czy można znaleźć prostszy sposób
8 wrz 14:20
Saizou : albo z definicji jednokładności
8 wrz 14:22
Basia: obrazem o
1 ma być o
2 (nie doczytałam) czyli skale trzeba odwrócić
8 wrz 14:23
Basia:
oczywiście, że jest prostszy sposób
O
1 punkt przecięcia niebieskich ⇒
z tego wyznaczymy O
1
O
2 punkt przecięcia czerwonych
z tego wyznaczymy O
2
8 wrz 14:26
aaa: dziekuję ale tych współrzędnych środka jednokładności i tak nie rozumiem
8 wrz 14:36
aaa: a takie cos:
W pewnej klasie okazało się, że są 3 osoby, które urodziły się w kwietniu tego samego roku i są
dwie osoby, które urodziły się w lipcu tego samego roku. Oblicz prawdopodobieństwo, że troje z
tych 5 uczniów urodziło się tego samego dnia roku.
8 wrz 15:02
Basia: na pewno dobrze przepisałeś ? i kompletnie ?
jeżeli tak, to oczywiście tylko ci z kwietnia mogą być brani pod uwagę
kwiecień ma 30 dni czyli mamy: 3→30 czyli 30
3 możliwości
| | 30 | | 1 | | 1 | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 303 | | 302 | | 900 | |
8 wrz 15:09