a
as: 1/8 + 2/18 + 3/24= 3/24 + 3/24 + 2/18= i nie wiem co dalej...
8 wrz 13:48
w.: sprowadź do wspólnego mianownika i wtedy dodaj do siebie te ułamki
8 wrz 13:52
as: ale skad wiedziec jaki bedzie wspolny dalej?
8 wrz 13:53
-: zamień i teraz spróbuj:
2/18 = 1/9 a, 3/24 = 1/8
8 wrz 13:54
w.: no i po tym co masz teraz w odpowiedziach mozesz sprowadzic np do 72 w mianowniku
8 wrz 13:57
Antek: dla 8,18, 24 wspolny mianownik to 72
To samo dla 24 i 18 tez bedzie 72
8 wrz 13:58
as: nie rozumiem
8 wrz 13:58
w.: 1/8= 9/72
2/18=8/72
3/24=9/72 itd
i pozniej wszystko dodajesz do siebie i masz wynik
8 wrz 14:02
as: a jak wpadles na pomysl ze mianownik to 72?
8 wrz 14:06
8 wrz 14:09
as: w masz chwile? chcialabym zebys porobil ze mna pare zadan xD masz gg moze?
8 wrz 14:12
w.: napisz swoj nr to sie odezwe (do godzinki powinienem znalezc troche czasu)
8 wrz 14:16
w.: spokoo

nie ma problemu
8 wrz 14:18
as: super. narazie
8 wrz 14:19