Obszar ograniczony krzywymi
bla bla: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
y=−x2, y=x.
Mógłby ktoś pomóc z rozwiązaniem tego zadania? Generalnie mam problem bo kiedy przyrównam
−x2+x=x
to wychodzi −x2=0
Czyli granice calkowania są od 0 do 0 (?)
Gdzie popełniam błąd?
8 wrz 13:45
Trivial:

Przedział całkowania jest taki: −1 ≤ x ≤ 0
8 wrz 14:21
Trivial:
Przyrównując oba równania mamy:
−x2 = x
x(x+1) = 0
x1 = −1, x2 = 0
8 wrz 14:22
bla bla: Tak. Oczywiscie. Teraz zauważyłam że źle wpisałam pierwsze równanie..
powinno być y=x2+x oraz y=x
8 wrz 14:34
Trivial: Te krzywe nie ograniczają żadnego obszaru. Jeżeli miało być y = −x2 + x oraz y = x, to mamy
podobną sytuację − nie ograniczają żadnego obszaru.
8 wrz 14:55