oblicz długość ramienia
zaq123: w trójkącie równoramiennym cosinus jednego z kątów wynosi −0,8. wiedząc ze pole tego trójkąta
jest równe 7,5 cm2 , oblicz długość jego ramienia
proszę o pomoc, (wynik 5)
8 wrz 13:36
zaq123: wyliczyłam sinus i jak podstawiłam pod wzór to wyszło mi że :
ab=25 i nie wiem co dalej ( korzystałam ze wzoru P=a*b*sinalfa/2)
8 wrz 13:56
Janek191:
P = 7,5 cm2
cos α = − 0,8 ⇒ sin α = p{1 − cos2 α) = p{1 − 0,64) = √0,36 = 0,6
P = 0,5 a*a*sin α
więc
7,5 = 0,5 a2 *0,6 / 2
15 = 0,6 a2
a2 = 15 : 0,6 = 25
a = √25 = 5
==============
8 wrz 15:15
Weronika: cos α = − 0,8 ⇒ sin α = p{1 − cos2 α) = p{1 − 0,64) = √0,36 = 0,6
Czy może mi ktoś wyjaśnić, z czego to wynika? Kiepsko orientuję się w trygonometrii...
10 wrz 20:27