pierwiastki
Diana: Oblicz
( 4√5 + √3 )(4√5 − √3) =
8 wrz 12:59
Eta:
(a+b)(a−b)=a2−b2 a= 4√5, b=√3
teraz dokończ........
8 wrz 13:00
Basia:
(a+b)(a−b) = a2−b2
u Ciebie a=4√5 b=√3
działaj !
8 wrz 13:00
Diana: Wynik będzie 77 ?
8 wrz 13:03
ICSP:
8 wrz 13:04
Diana: ok dziękuje
8 wrz 13:05
Diana: a jak mam taki przykład
(√6 − 3√3)2 = 6 −18√2 + 18 = 24 − 18√2
dobrze?
8 wrz 13:10
Diana:
8 wrz 13:36
Antek: (√6−3√3)2= (√6)2−2*3√3*√6+(3√3)2=6−6√3*6+27=33−6√18
Teraz jesli √18=√2*√9=3√2
to mozemy zapisac to tak
=33−3√2
Zobacz (3√3)2= jest taki wzor (a*b)n=an*bn to wedlug tego = 32*(√3)2=9*3=27
8 wrz 13:52
Antek: Zapomnialem o tej 6 przy √18 wiec bedzie =33−18√2
8 wrz 13:54
Diana: tak faktycznie pomyliłam sie przy podnoszeniu do kwadratu tego 3
√3
dziękuje
8 wrz 14:00