NWD i NWW liczb 15, 50. Z tym przykładem nie daje rady proszę o pomoc.
Klaudia05: NWD i NWW liczb 15, 50.
Z tym przykładem nie daje rady proszę o pomoc.
8 wrz 12:53
Basia:
15 = 3*5
50 = 2*25 = 2*5*5
NWD = 5
NWW = 5*3*2*5 = 150
8 wrz 12:56
Klaudia05: Dziękuje
8 wrz 12:59
ICSP: albo tak :
NWD(50 ; 15) = NWD( 5 ; 15) = 5
| | 50 * 15 | | 50 * 15 | |
NWW(50 ; 15) = |
| = |
| = 150 |
| | NWD(50 ; 15) | | 5 | |
8 wrz 13:00
Saizou : lub NWW(50;15) obliczyć z algorytmu Euklidesa
50:15=3 r 5 ostatnia nie zerowa reszta z dzielenia to NWW
15:5=3 r 0
8 wrz 13:35
Saizou : oczywiście tyczy się to NWD

coś mi się pomyliło, myślałem o czymś innym, a napisałem co
innego
8 wrz 13:36