rozwiąż nierówność
Ola: a) (2x−2)2 ≥ (3x−2)(x−3)
b) (2x−2)(x−3) < (x−3)(x−4)
c) (3x−1)(x+2) ≥ (x−3)(2x−1)
8 wrz 12:51
ICSP: Wymnożyć
Przerzucić na jedną stronę
Rozwiązać nierówności kwadratowe
8 wrz 12:58
Ola: Dzięki, chciałam się upewnic, bo w pierwszym przykładnie wyszła mi bardzo duża wartość delty i
zwątpiłam
8 wrz 13:02
8 wrz 13:03
Ola: co ja liczę xd Dzięki w każdym razie
8 wrz 13:04
ICSP: Nie ma za co

Jeżeli chcesz możesz wklepać tutaj swoje obliczenia

Postaram się znaleźć w nich błąd
8 wrz 13:05
Ola: mógłbyś mi napisać samo wyrażenie obliczenia delty? bo gdzieś robię błąd i nie wiem gdzie
8 wrz 13:15
ICSP: (2x−2)2 ≥ (3x−2)(x−3)
po przekształceniach
x2 + 3x − 2 ≥ 0
a = 1 , b = 3 , c = −2
Δ = b2 − 4ac = (3)2 − 4 * 1 * (−2) = 9 + 8 = 17
8 wrz 13:18
Ola: dziękuję, zaraz poszukam błędu : )
8 wrz 13:21
Ola: okej, mam to
8 wrz 13:22