geometria
zadanie: 1. Czy istnieje trójkat równoramienny, którego pewne dwa boki maja długosci 5 i 11?
8 wrz 12:38
ICSP:

5,11,11
8 wrz 12:39
Antek: A teraz pytanie do zadania .
A czy istnieje taki trojkat 5,5,11 tez jest rownoramienny
8 wrz 12:41
zadanie: nie bo wtedy dlugosci tych bokow nie spelniaja nierownosci trojkata
8 wrz 12:46
zadanie: | | 1 | |
obliczylem z twierdzenia Cosinusow i wyszlo mi, ze cosα= |
| ; α jest katem na przeciwko |
| | 11 | |
boku 11
8 wrz 12:47
Antek: OK i o to chodzilo
8 wrz 12:48
Antek: nawet nie z tego twierdzenia tylko 5+5<11
8 wrz 12:53
zadanie: tak ale to cosα odnosilo sie do trojkata o bokach 5, 11, 11 tylko nie napisalem, ze cosα
wyszedl taki sam
8 wrz 12:57
Antek:
8 wrz 13:05
zadanie: | | 5 | |
zle mi wyszlo cosα= |
| ale poza tym ok |
| | 22 | |
8 wrz 13:08
zadanie: 2. Czy symetralne boków trójkata o bokach podanej długosci, przecinaja
sie wewnatrz trójkata
a) 15, 20, 26? jak to sprawdzic?
8 wrz 13:12
Antek: Moze na poczatek sprawdz jaki to bedzie trojkat
8 wrz 13:26
Antek: Tzn. ostrokatny, prostokatny czy rozwartokatny
8 wrz 13:33
zadanie: cosγ gdzie γ jest katem na przeciwko boku 26 wyszedl ujemny wiec trojkat jest rozwartokatny
8 wrz 13:43
zadanie: wiec chyba na zewnatrz czyli odp. nie
8 wrz 13:45
zadanie: ?
8 wrz 13:46
zadanie: ?
8 wrz 14:09
zadanie: dobrze?
8 wrz 17:32
Antek: Jezeli wezniemy najdluzszy bok jako c to jesli
1 c2=a2+b2−prostokatny
2. c2>a2+b2 rozwartokatny
3. c2<a2+b2 ostrokatny tak tez mozesz sprawdzic jaki to trojkat
Potem narysyj sobie ten trojkat i wiadomo co to symetralne i zobacz gdzie sie przetna
Oczywiscie narysuj w skali ,
8 wrz 17:40