Antek: | | 1 | | 1 | |
1. to |
| =a*− |
| 2−−−−−−−−−wyznacz z tego a |
| | 2 | | 2 | |
Tak nawiasem mowiac to to punkt nalezy do wykresu funkcji jesli spelnia jej rownanie
2. Zbior wartosci funkcji odczytujemy na osi OY
teraza tak jesli a< 0 to zbior wartosci fukcji zawiera sie w przedziale (−nieskonconosc ,y
w)
jesli a>0 to ZW
f zawiera sie wprzedziale (y
w, nieskonczonosc )
Teraz patrzymy u nas musi byc a<0 wiec A juz odpada
B tez odpada bo wierzcholek tej paraboli jest w punkcie (0,0)
C odpada tez bo bo wykres funkcji y=−x
2+2 powstaje przez przsuniecie wykresu y=−x
2 o wektor
[0,2] czyli 2 jednostki do gory a wrtedy zbiorem wartosci tej funkcji bylby przedzial
(−niesk, 2)
Wiec zostaje D
Ale zeby nie bylo tak prosto to napisac jak powstaje wykres tej funkcji . O jaki wektor nalezy
przesunac wykres funkcji y=−x
2 zeby otrzymaxc wykres y=−x
2−2
Zrobic tez to zadanie algebraicznie liczac dla kazdej z tych funkcji wspolrzedna y
w
wierzcholka .
Wzory znasz wiec do dziela . Przynajmniej nauczysz sie liczyc i wtedy bedzie mniej wolania o
pomoc