macierz ortogonalna
stilla sanguinis: Jak sprawdzić czy ta macierz jest ortogonalna?
1 −1 0 2
3 1 1 0
B= 0 2 −2 1
3 2 1 −2
8 wrz 11:43
8 wrz 12:06
PW: Chętnie bym Ci pomógł, ale nie wiem co to jest macierz ortogonalna (sama w sobie).
Wiem co to znaczy, że dwa wektory są ortogonalne, wektor b→ jest ortogonalny do wektora
a→.
Bez sensu jest pytanie: czy wektor [1,0,7,9] jest ortogonalny. To tak jakby pytał jaka jest
różnica między kanarkiem.
8 wrz 12:15
PW: Zwracam honor, za czasów mojej nauki taka macierz była nazywana macierzą odwracalną.
Okazuje się, że definicje ewaluują.
W Algebrze wyższej Zdzisława Opiala takiego pojęcia nie spotkałem, a moja wiedza na tym dziele
się zatrzymała.
8 wrz 12:27
stilla sanguinis: zgodnie z twierdzeniem zeby macierz byla ortogonalna trzeba ją pomnożyć razy jej macierz
transponowaną i wtedy powinniśmy otrzymać macierz jednostkową tylko jeśli od razu taka nam nie
wyjdzie to już jest koniec zadania czy trzeba ją w jakiś sposób przekształcic?
8 wrz 12:46
PW: Musi być od razu macierz jednostkowa.
Przekształcanie macierzy służy np. ustalaniu jej rzędu, ale po przekształceniu to jest już inna
macierz (ma tylko ten sam rząd).
Jeżeli w definicji jest, że iloczyn ma być macierzą jednostkową, to taką ma być (bez
przekształceń).
8 wrz 13:03
stilla sanguinis: dziękuje za pomoc
8 wrz 13:08
Trivial:
Macierz ortogonalna to taka, której wektory kolumnowe są do siebie ortogonalne (prostopadłe) i
dodatkowo ich długość wynosi 1. Dużo lepszą nazwą byłaby "macierz ortonormalna", ale przyjęło
się ortogonalna.

Od razu widać, że nie jest to spełnione, gdyż długość pierwszego wektora
kolumnowego to
√1 + 0 + 9 + 9 =
√19 ≠ 1
8 wrz 14:31
Basia:
ortogonalna i odwracalna to dwa różne pojęcie
odwracalna to taka macierz kwadratowa, dla której istnieje A−1 czyli detA≠0
ortogonalna to taka macierz kwadratowa odwracalna, dla której A−1 = AT
takie są (i zawsze były) definicje i tyle
ale z definicji ortogonalności wynika natychmiast o co napisał Trivial
8 wrz 14:46