Proszę o szybką pomoc! Zadanie ze stycznymi.
Sever: Prosta y=2x+b jest styczna do wykresu funkcji f(x)=ln(x
2 −3x +3/2)
Ustalić w jakim punkcie styczna ta przecina oś OY.
Wydaje mi się że wystarczy znaleźć "b", ale nie wiem jak się do tego zabrać. Wyliczyłem
pochodną z tego logarytmu, ale nadal trwam w martwym punkcie
8 wrz 11:23
PW: Współczynnik kierunkowy stycznej w punkcjie (x0,f(x0)) to pochodna,
f'(x0)=2.
Znajdziesz x0, to i f(x0), czyli będziesz mieć punkt należący do prostej. To pozwoli wyliczyć
współczynnik b.
8 wrz 11:33
Sever: Zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze, jakby ktoś mógł sprawdzić, bylbym wdzięczny.
Pochodna z logarytmu: (2x−3)/(x2−3x+3/2)
Następnie podstawiłem wynik z pochodnej do dwóch: 2=(2x−3)/(x2−3x+3/2) → 2x2−6x+3=2x−3 →
2x2−8x+6=0
Następnie wyliczyłem deltę, wyszły mi dwa x: x1=1 i x2=3. Dla x1 wartość w logarytmie byłaby
ujemna, więc wyliczyłem dla x2. Wyszło mi ln(3/2) ( ta dziwna wartość mnie denerwuje
właśnie.). Po czym podstawiłem to wszystko pod wzór dla stycznej:
y−y0=f'(x0)(x−x0) → y−ln(3/2)=2(x−6) → y=2x −12 + ln(3/2)
W punkcie w którym przecina oś OY podstawiłem za x zero i wyszło mi:
y=−12+ln(3/2)
Dziwny wynik...
8 wrz 12:06
Sever: poprawka y−ln(3/2)=2(x−3) →y=2x −6 +ln(3/2) czyli dla osi OY y=−6+ln(3/2)
8 wrz 12:07
PW: Nie obraź się, ale fatalny język matematyczny. Nie piszemy takich rzeczy:
" Dla x1 wartość w logarytmie byłaby ujemna, więc wyliczyłem dla x2."
Na początku ustalamy dziedzinę funkcji (koniecznie) i piszemy wtedy, że x1 nie należy do
dziedziny.
8 wrz 12:50
Sever: Wiem wiem, nie obrażam się, pisałem po prostu na szybko
8 wrz 14:43
Gustlik: Oblicz pochodną logarytmu i przyrównaj do 2 (współczynnik kierunkowy stycznej = pochodnej w
punkcie styczności) znajdziesz punkt styczności. Wstaw jego współrzędne do równania prostej i
oblicz b.
8 wrz 15:26