Rozwiąż równanie
Mosiek: X2−3|x−3|=6x−11 jakby ktoś mógł opisać rozwiązanie tego równania
8 wrz 10:54
Antek: 1 Sprawdzam dla jakiego x modul sie zeruje czyli x−3=0 to x=3
Wiec dkla x≥3 |x−3|=x−3 wiec to rownanie bedzie wygladac tak
x2−3(x−3)=6x−11 −−−−powywnazaj to przyrownaj do zera i rozwiaz pamietajac ze rozwiazania maja
byc wieksze lub rowne 3
Teraz dla x<3 |x−3|=−x+3 =3−x −−nie tlumacze dlaczego tak jest bo definicja wartosci znamy
Wobec tego nasz erownanie bedziwe wygladac tak x2−3(3−x)=6x−11 to samo zrobic
na koncu wyznaczyc sume rozwiazan
8 wrz 11:57
PW: Każde równanie można rozwiązać dzieląc dziedzinę na kawałki i rozwiązując je osobno na każdym z
nich.
W tym wypadku wygodnie jest podzielić dziedzinę R na dwa przedziały: (−∞,3)∪<3,∞).
Podział ten wynika z definicji wartości bezwzględnej − inny jest wzór na |x−3| dla (x−3)<0 i
inny dla (x−3)≥0.
Rozwiązujemy dwa równania:
x2−3(−(x−3))=6x−11, x∊(−∞, 3)
oraz
x2−3(x−3)=6x−11, x∊<3,∞)
Dalej nudne (aha, trzeba narysować w obu wypadkach tylko te kawałki parabol, które odpowiadają
dziedzinie).
8 wrz 11:58
ZKS:
Trochę inny sposób.
x2 − 3|x−3| = 6x − 11
x2 − 6x + 9 − 3|x − 3| + 2 = 0
|x − 3|2 − 3|x − 3| + 2 = 0
|x − 3|2 − |x − 3| − 2|x − 3| + 2 = 0
(|x − 3| − 1)(|x − 3| − 2) = 0
|x − 3| = 1 ∨ |x − 3| = 2
Dokończyć.
8 wrz 12:08
PW: Piękny, ale to trochę "nieszkolne" podejście. Chciałem pokazać najpierw "elementarz".
Mówiąc między nami, dla siebie też bym tak rozwiązywał.
8 wrz 12:34
ZKS:
Chciałem pokazać jeszcze inne dojście do wyniku może kogoś zainteresuje ten sposób.
8 wrz 12:55
PW: A powinien, bo jest "czysto algebraiczny" − unika się żmudnego "rozbijania na przedziały"
i rysowania wykresów, co sprawia kłopoty znacznie większe niż "zwinięcie w kwadrat" i
zrozumienie, że u2=|u|2.
Również polecam, jest to sposób lepszy od "szkolnej sztampy".
8 wrz 13:10