ciąg aryt.
miki: Wyznacz trzy pierwsze wyrazy ciągu aryt. wiedząc, że Sn= 7n2 − 5n
8 wrz 10:23
Piotr 10: Wyznacz ogólny wyraz ciągu. Skorzystaj z faktu, że
an=Sn − Sn−1 (możesz sobie ten wzór wyprowadzić)
8 wrz 10:31
miki: nie mam pojęcia jak to ma być rozwiązane:(
8 wrz 10:39
Piotr 10: Sn−1=7(n−1)2−5(n−1) Rozwiąż to
Potem podstaw do wzoru, który podałem wyżej i wylicz ogólny wyraz ciągu an
I jak go wyznaczysz to wyznacz 3 pierwsze wyrazy tego ciągu
8 wrz 10:48
ZKS:
Można też by po podstawiać za n = 1 , 2 , 3 tutaj nie nie ma w zadaniu o wyznaczeniu wzoru
ogólnego tego ciągu arytmetycznego.
S1 = 7 * 12 − 5 * 1 = 2
a1 = 2
S2 = 7 * 22 − 5 * 2 =
a2 = S2 − S1
S3 = 7 * 32 − 5 * 3
a3 = S3 − S2
Dokończ.
8 wrz 11:45