Rozwiązać równanie
Lok: (X−3)2=4|x−3| pomoże ktoś to rozwiązać?
8 wrz 10:22
Piotr 10: (x−3)2=4Ix−3I
Ix−3I2=4Ix−3I
Ix−3I(Ix−3I−4)=0
Ix−3I=0 ⋁Ix−3I−4=0
x−3=0 ⋁ Ix−3I=4
x=3 ⋁ Szukam liczb których odległość od liczby 3 wynosi 4
x=3 ⋁ x=−1 ⋁ x=7
Odp: x∊{−1;3;7}
8 wrz 10:29
Lok: Tylko dlaczego w 3 linijce zrobiłeś z mnożenia odejmowanie
8 wrz 10:38
Piotr 10: Przeniosłem na drugą stronę od razu i wyłączyłem przed nawias
Ix−3I2=(x−3)2
Ix−3I2=4Ix−3I
Ix−3I2 − 4Ix−3I=0
Wyłączam teraz przed nawias Ix−3I
Ix−3I(Ix−3I−4)=0
Rozumiesz?
8 wrz 10:47
Lok: Tak ,dziękuje
8 wrz 10:51