Pomocy
maritta: Oblicz:
(5 3/4 − 8 1/3) : (1/2 − (2/3)2) − 2/3 : (−4/27)
7 wrz 22:45
Antek: ZE tak niesmialo zapytam.
DO czego CI ta pomoc potrzebna ? Z czym masz problem ?
Jaka jest kolejnosc wykonywania dzialan?
7 wrz 22:50
7 wrz 22:55
maritta: ja to rozwiązałam już trzy razy ale cały czas mi zły wynik wychodzi niż powinien być

//
8 wrz 00:34
Garth:
Jak wiec mamy Ci pomoc? Przedstaw nam swoje obliczenia, to sprobujemy sie duszukac bledu, ktory
przypuszczalnie popelniasz.
8 wrz 00:36
maritta: (5 3/4 − 8 1/3) : (1/2 − (2/3)2) − 2/3 : (−4/27)=
(23/4 − 25/3) : (1/2 − 4/9) − 2/3 * (−27/4)=
(69/12 − 100/12) : (9/18 − 8/18) − 9/2=
−31/12 : 1/18 − 9/2=
−31/12 * 18/1 − 9/2=
−558/12 − 9/2=
−558/12 − 54/12
−612/12= −51
a powinno wyjść −42
8 wrz 00:44
Eta:
początek ok: do momentu:
| | −31 | | 9 | |
|
| *18 + |
| = bo (−) *(−) = + |
| | 12 | | 2 | |
8 wrz 00:57
8 wrz 00:59