| 1 | ||
Ułamki postaci | , gdzie n jest liczbą naturalną dodatnią, nazywamy ułamkami egipskimi. | |
| n |
| 2 | ||
a) | ||
| 11 |
| 2 | ||
b) | ||
| 17 |
| 2 | ||
c) | ||
| 31 |
| 1 | 12 | |||
(1) | +1= | |||
| 11 | 11 |
| 1 | ||
Wystarczy obie strony pomnożyć przez | : | |
| 6 |
| 1 | 1 | 2 | ||||
+ | = | . | ||||
| 6•11 | 6 | 11 |
/
?
| 2 | ||
Myślenie może przebiegać tal: wynik dodawania ma być równy | . Prawdę mówiąc | |
| 11 |
| 2 | 4 | 6 | 8 | 12 | ||||||
niekoniecznie | , gdyby było | , | , | , | to też dobrze, bo | |||||
| 11 | 11 | 11 | 11 | 11 |
| 2 | ||
wynik podzielimy przez 2, 3, 4, 6 i będzie żądane | . | |
| 11 |
| 1 | ||
i 1, jak w zależności (1). Wystarczy teraz obie strony równości (1) podzielić przez | ||
| 11 |
| 1 | 2 | |||
6, czyli pomnożyć przez | i mamy: po prawej stronie żądane | , a po lewej stronie | ||
| 6 | 11 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
•( | +1) = | + | , | |||||
| 6 | 11 | 66 | 6 |