WYKAŻ, ŻE
Magda:
| | 5 | |
wykaż, że ułamka |
| nie da się przedstawic w postaci sumy ułamków o mianowikach 2 i 8 |
| | 8 | |
oraz licznikach bedacych dodatnimi liczbami naturalnymi
7 wrz 22:22
PW: Przypuśćmy, że takie ułamki istnieją, to znaczy
Oznaczałoby to, że
5=4a+b.
Równość taka jest możliwa,
a=1 i b=1,
inaczej mówiąc
Teza zawarta w treści zadania jest fałszywa.
7 wrz 23:09
Magda: | | 3 | | 5 | |
Przepraszam. Pomyłka w treści. Powinno być |
| , a nie |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 3 | | 4a+b | |
Zatem, |
| = |
| ⇔ 3 = 4a + b |
| | 8 | | 8 | |
I wiem, że to jest niemożliwe ponieważ najmniejsza liczba N+ to 1, więc powyższa równość nigdy
nie będzie prawdziwa.
Ale jak to jasno, matematycznie uzasadnić?
8 wrz 16:12
PW: Po prostu napisać, że ostatnia równość jest niemożliwa dla a,b∊N+, gdyż 4a+b≥4•1+1=5>3
8 wrz 16:24
Magda: Ok dzięki
8 wrz 16:35