fizyka
asd123: Rowerzysta przejechał pierwszą połowę trasy z szybkością v1, a drugą połowę z szybkością
v2. Średnia szybkość, z która rowerzysta przejechał całą drogę, była równa ?
Doszedłem do takich danych s1=s2=1/2s
t1=12s/v1
t2=12s/v2
7 wrz 22:13
7 wrz 22:17
pigor: ..., dobrze zacząłeś, to dalej
| | s | | 2v1v2 | |
vśr= |
| = ... podstaw ... = |
| − średnia harmoniczna . |
| | t1+t2 | | v1+v2 | |
7 wrz 22:18
Eta:
7 wrz 22:18
Eta:
1 min dla mnie
7 wrz 22:19
pigor: ..., no właśnie znowu się ...

cackałem .
7 wrz 22:22
asd123: yhym, dobrze tylko nie rozumiem skąd się w liczniku znalazło się 2v
1v
2
7 wrz 22:29
7 wrz 22:35
pigor: ...,
po podstawieniu swoim rozszerz ułamek (wyrażenie wymierne) przez 2v
1v
2,
następnie wyłącz w mianowniku s przed nawias, skróć z s w liczniku i koniec . ...
7 wrz 22:39
pigor: ... kurcze znowu

, bo próbowałem to
zrobić, ale nie wyszło mi w tym edytorze
7 wrz 22:41
asd123: dziękuje bardzo
7 wrz 22:48
Eta:
7 wrz 22:53
Darek: Witam, z tego względu, że mam takie samo zadanko postanowiłem nie tworzyc nowego tematu i
podpiąć się tutaj. Doszedłem do takiego samego rezultatu jak Eta:
V
śr=s/1/2(s/v
1+s/v
2). Nie wiem w jaki sposób w liczniku znalazło się 2s. Przepraszam,
ale nie ogarniam edytora
8 wrz 14:25
Eta:
| | 12s | | s | | s | |
t1= |
| = |
| , t2= |
| |
| | v1 | | 2v1 | | 2v2 | |
| | s | | s | | s | | 1 | | 1 | | s(v1+v2) | |
t1+t2= |
| + |
| = |
| *( |
| + |
| )= |
| |
| | 2v1 | | 2v2 | | 2 | | v1 | | v2 | | 2v1*v2 | |
| | s | | 2v1*v2 | | 2v1*v2 | |
vśr= |
| = s* |
| = |
| |
| | t1+t2 | | s(v1+v2) | | v1+v2 | |
8 wrz 14:35
Darek: Dobra pogubiłem się, ale dzięki za odpowiedź
8 wrz 14:57
pigor: ...no to , ponieważ niektórzy mają kłopot z ułamkami,
to inaczej np. tak : niech trasa rowerzysty ma długość 2s, to
| | droga | | 2s | | 2s | |
vsr = |
| = |
| = |
| = i mnożąc przez |
| | czas | | t1+t2 | | | |
| | 2sv1v2 | | 2sv1v2 | |
v1v2 licznik i mianownik = |
| = = |
| = |
| | sv2+sv1 | | s(v2+v1) | |
| | 2v1v2 | |
= |
| i tyle . ... |
| | v1+v2 | |
8 wrz 16:25
Darek: | | s | | s | | s | | s | |
Yhym, ale w mianowniku powinno być |
| + |
| , a nie |
| + |
| jak w |
| | v1 | | v2 | | v1 | | v1 | |
Twoim przykładzie ?
8 wrz 17:45
Antek: No pomylil sie, ale to nie powinno stanowic dla Ciebie problemu skoro wiesz o tym
8 wrz 17:48