Nierówności logarytmiczne
Bajka: Nierówności logarytmiczne
Rozwiąż nierówności:
a) log15 (2x+1) < log15 (16 − x2) + 1
b) log12 (5x+10) < log12 (x2 + 6x + 8)
7 wrz 21:14
7 wrz 21:17
bezendu: b) 5x+10>0 i x2+6x+8>0 √Δ=2 x1=−4 x2=−2
x>−2 i x∊(−∞,−4)∪(−2,∞)
D=(−2,∞)
5x+10<x2+6x+8
5x+10−x2−6x−8<0
−x2−x+2<0 /(−1)
x2+x−2>0
rozwiąż to
x∊(−2)∪(1,∞)
Ale niech ktoś sprawdzi
7 wrz 21:22
Bajka: Wielkie dzięki
7 wrz 21:25
bezendu:
a) 2x+1>0 i 16−x
2>0
2x+1<16−x
2+1
x
2+2x−16<0
z tej nierówności masz (−5,3)
7 wrz 21:30
Garth:
a)
log
15(2x + 1) < log
15(16 − x
2) + 1
| | 1 | |
log15(2x + 1) < log15(16 − x2) + log15 |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
log15(2x + 1) − log15 |
| < log15(16 − x2) |
| | 5 | |
| | 2x + 1 | |
log15[ |
| ] < log15(16 − x2) |
| | 15 | |
log
15(10x + 5) < log
15(16 − x
2)
10x + 5 > 16 − x
2
Dalej powinno pojsc latwo...
7 wrz 21:56
Garth:
@bezendu − w obu przypadkach zapomniales, ze:
a∊(0; 1) ⇒ logax > logay ⇔ x < y
7 wrz 22:04