czy istnieja takie liczby ?
zielona: Istnieją liczy całkowite x, y, takie, ze x2= y2 + 12345678
7 wrz 19:49
ICSP: Nie istnieją bo a2 ≡ 0 v 1 mod 4
zatem a2 − b2 ≡ 3 v 0 v 1 mod 4
ale my mamy x2 − y2 ≡ 2 mod 4 stąd sprzeczność
8 wrz 04:03
zielona: co to jest mod 4?
8 wrz 20:22
Mateusz:
mod−operator reszty z dzielenia całkowitego np 721 mod 8=5 dlaczego

21:8=2,625 => 0,625 odrzucam
21−8*2=5
8 wrz 20:37
Mateusz:
nie ma byc 721 tylko samo
21
8 wrz 20:37
ICSP: a ≡ b mod k ⇒ a − b = k * t dla pewnego całkowitego t
taka jest definicja

Mówiąc prościej : Liczy a oraz b mają taką samą resztę z dzielenia przez k
8 wrz 21:10