PROSZĘ O ROZWIĄZANIE
abc: znajdz wartosci i wektory własne przekształcenia liniowego:
L:R3→R3
L(X,Y,Z) = (X−Y+2Z , 3Y−Z , 4Z)
7 wrz 19:38
Godzio:
Potrafisz zapisać macierz tego przekształcenia ?
7 wrz 19:43
abc:
1 −1 2
0 3 −1
0 0 4
7 wrz 19:45
abc: wyznacznik wyszedł mi 12
7 wrz 19:47
Godzio:
No to lecimy, nazwijmy tę macierz "A"
Wyznacznik:
|A − λI| = (1 − λ)(3 − λ)(4 − λ) = 0 ⇔ λ = 4 lub λ = 3 lub λ = 1
Dla λ = 4 mamy:
−3 −1 2 x 0
0 −1 −1 * y = 0 ⇒ −3x − y + 2z = 0, −x − y = 0 ⇒ x = y, z = 2y
0 0 0 z 0
Wektor własny odpowiadający wartości własnej λ = 4: v = (1,1,2)
No i lecisz tak samo z resztą
7 wrz 19:52
abc: sorki ale nie kumam tego
7 wrz 19:58
abc: nie wiem skąd się to wszystko bierze to co napisałeś
7 wrz 19:58
Godzio:
Czego ? To jest chyba standardowa metoda liczenia wartości i wektorów własnych ?
7 wrz 19:59
Godzio:
Proponuję zapoznać się z teorią, a później robić zadania
7 wrz 20:03