Liczby rzeczywiste
Kamix: Oblicz:
niby łatwe, ale nie mogę dojść do wyniku...
7 wrz 19:22
bezendu:
wzory skróconego mnożenia
7 wrz 19:28
Kamix: Aż tak słaby z tej matematyki to nie jestem, aby na to nie wpaść ; / Oczywiście, że próbowałem,
ale w liczniku na przykład wychodzi wyrażenie 2√124 z którym później nie bardzo da się coś
zrobić, a w odpowiedzi wynik jest dużo "ładniejszy".
7 wrz 19:38
Godzio:
O ile się nie pomyliłem:
√8 = 2
√2,
√18 = 3
√2 stąd
√8 +
√18 = 5
√2 ⇒ (5
√2)
2 = 50
(
√12 −
√24)
2 = 12 − 2 * 12
√2 + 24 = 36 − 24
√2
| 50 | | 25 | | 25 | | 1 | | 25 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| * (3 + 2√2) = |
| 36 − 24√2 | | 18 − 12√2 | | 6 | | 3 − 2√2 | | 6 | |
7 wrz 19:42
Kamix: Nie pomyliłeś się, dziękuję bardzo ; )
7 wrz 19:43