Logarytmy
Tratwa: | | 1 | | 1 | |
Wykaż , że suma |
| + |
| jest większa niż 1 |
| | log35 | | log25 | |
Log
53+Log
52>1
Log
5(3*2)=Log
56>1
No i nie wiem co dalej ;c
7 wrz 18:57
sushi_ gg6397228:
widziałeś/aś wykres logarytmu?
7 wrz 19:01
Tratwa: Nie , nie widziałem
7 wrz 19:02
sushi_ gg6397228:
to trzeba zobaczyć na rysunek,
logarytm o podstawie a>1 i zobaczyć jaką jest funkcją ( rosnącą czy malejącą czy stałą)
7 wrz 19:04
Tratwa: Czyli to już jest koniec zadania?
7 wrz 19:08
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba zobaczyc jak wyglada wykres LOGARYTMU (coś skomentować), aby moc przejsc do
nierownosci
log5 6 >1
7 wrz 19:11
Tratwa: Tylko , że Dyrektor nam nie wspominał o żadnych wykresach logarytmu i nie robiliśmy zadań z
wykresem więc może byśmy przeszli odrazu do nierównsci?
7 wrz 19:15
asdf: | | 6 | | 6 | | 6 | |
log5(6) = log5( |
| * 5) = log5( |
| ) + log5(5) = log5( |
| ) + 1 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| 6 | | 6 | |
| > 1, czyli log5( |
| ) > 0, oznaczmy symbolem: 0+ (jako dodatnie) |
| 5 | | 5 | |
0
+ + 1 > 1
0
+ > 1 − 1
0
+ > 0, co jest prawdą
7 wrz 19:25