Równania z wartością bezwględną
Olgaaa: Uprość:
a) 3√38−17√5+3√38+17√5=4
b) 3√5√2−7−√2=−1
c) 3√45+29√2+3√45−29√2=6
7 wrz 18:19
q: to co pod pierwiastkiem mozesz sprowadzic do szescianu sumy lub roznicy; np. 38 − 17√5 = (2 −
√5)3
7 wrz 18:40
Olgaaa: ale co dalej z tym? chociaż jeden przykład zrób
7 wrz 20:35
5-latek: a potem 3√x3=x
7 wrz 20:37
zombi: np. b) 5√2−7=(√2−1)3
7 wrz 20:42
Eta:
a) ze wzoru (a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3= a3 +b3 +3ab*(a+b)
a+b=x
3√38−17√5+3√38+17√5= x /3
38−17√5+ 38+17√3+3*3√(38−17√5)(38+17√5)*x= x3
76 +3*(3√382− 172*5)*x= x3
76 +3*(3√1444−1445)*x = x3
76− 3x=x3
x3+3x−76 =0 W(4)= 64 +12−76=0 ⇒ x=4 jest pierwiastkiem
dzieląc (x3+3x−76) : (x−4) = x2+4x+19
(x−4)(x2+4x+19)=0 ⇒ x=4 v x2+4x+19=0 ,Δ<0 równanie sprzeczne
zatem 3√38−117√5+3√38+17√5= 4
zad. c ) podobnie
7 wrz 21:16
Olgaaa: a inaczej niż z deltą?
7 wrz 21:27
Antek: To mam pytanie do Ciebie.
A czy zrozumiesz jak bedzie inaczej rozwiazane skoro nie rozumiesz jak rozwiazane delta?
No chyba ze chodzi o to zeby bylo mniej rachunkow
7 wrz 21:33
Eta:
7 wrz 21:51
Olgaaa: Nie miałam jeszcze delty, a mam takie zadanie, więc muszę zrobić normalnym sposobem, który jest
łatwiejszy...
7 wrz 21:58
Eta:
2 sposób
a) (2+√5)3= 23+3*22*√5+3*2*(√5)2+(√5)3 = 8+12√5+30 +5√5= 38+17√5
(2−√5)3=............ = 38−17√5
zatem 3√(2+√5)3+3√(2−√5)3= 2+√5+2−√5= 4
b) (√2−1)3=............... = 5√2−7
c) (3+√2)3=............. = 45+29√2
(3−√2)3= ....... = 45−29√2
7 wrz 22:12
Olgaaa: Dziękuję
7 wrz 23:00
ZKS:
III sposób
Zauważamy że
3√38 − 17√5 oraz
3√38 + 17√5 to liczby odwrotne i przeciwne więc
3√38 − 17√5 +
3√38 + 17√5 = 4
| | 1 | |
3√38 + 17√5 − |
| = 4 |
| | 3√38 + 17√5 | |
niech
3√38 + 17√5 = t > 0
t
2 − 4t − 1 = 0
(t − 2)
2 − 5 = 0
(t − 2 +
√5)(t − 2 −
√5) = 0 ∧ t > 0
t = 2 +
√5
otrzymaliśmy że
3√38 + 17√5 = 2 +
√5 (można to sprawdzić podnosząc do potęgi 3 czy mamy to samo)
2 +
√5 + 2 −
√5 = 4
4 = 4.
7 wrz 23:26