szereg
stilla sanguinis: proszę o spr poprawności wykonania
stosuje kryterium d'Alamberta
| | (n+1)!10n*10 | | 2n! | | | |
lim |
| * |
| =lim |
| =5 |
| | (2(n+1))! | | n!10n | | | |
tak więc szereg jest rozbieżny
7 wrz 17:44
sushi_ gg6397228:
jakoś dziwnie to skróciłeś
w mianowniku powinno być n2
7 wrz 18:50
stilla sanguinis: tam gdzie w mianowniku jest 10n powinno być 10n więc po skorygowaniu tego błędu chyba wszystko
wychodzi ok?
7 wrz 19:34
sushi_ gg6397228:
chodzi o rozpisanie silni (2n+2)!=...
7 wrz 19:44
stilla sanguinis: to będzie (2n+2)*n! i silnie z góry i z dołu ładnie się poskracają dalej nie widzę błędu jaki
popełniłam
7 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
moje pytanie: CO DZISIAJ JADŁAŚ NA OBIAD?
Twoja odpowiedź WCZORAJ BYŁA ŁADNA POGODA
10!=8!*9*10
ROZPISZ (2n+2)!=...
7 wrz 19:59
stilla sanguinis: to będzie (2n+2)(2n+1)n!

?
dawno silni nie miałam więc na mnie nie krzycz proszę
7 wrz 20:14
stilla sanguinis: czyli koniec końców szereg będzie zbieżny?
7 wrz 20:16
sushi_ gg6397228:
źle
7 wrz 20:17
stilla sanguinis: to jak jest dobrze?
7 wrz 20:18
sushi_ gg6397228:
czekam na rozpisanie (2n+2)!=..
7 wrz 20:22
stilla sanguinis: (2n−5)! * (2n−4) *(2n−3) * (2n−2)cos takiego znalazlam w internecie ale nie mam pojecia czemu
to tak sie pisze wytlumaczysz?
7 wrz 20:28
stilla sanguinis: albo to będzie 2n!(2n+2)(2n+1)
7 wrz 20:32
sushi_ gg6397228:
na potrzeby tego zadania
wynik o 20.32 jest ok
teraz podstawiamy do zadania i liczymy jeszcze raz
10!= 8!*9*10= 5!*6*7*8*9*10= 7!*8*9*10
7 wrz 20:41
stilla sanguinis: wychodzi szereg zbieżny
7 wrz 20:48
sushi_ gg6397228:
tak
7 wrz 21:21