Równanie
Piotr 10: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
2x+2x−1+2x−2+.....=22x−1+m ma tylko jedno rozwiązanie.
Jedynie co tu zauważyłem, że wykładniki potęg po lewej stronie są w ciągu arytmetycznym o r=−1.
Nie wiem jak to ruszyć, jakby nie było ''kropek'' to bym zrobił
7 wrz 17:31
Saizou : a
1=2
x
a
2=2
x−1
a
3=2
x−2
.....
no i prawa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego
7 wrz 17:36
asdf: policz sume, pozniej odejmij 22x−1
7 wrz 17:37
Piotr 10: S=2
x+1
2
x+1=2
2x−1+m
2
x*4=2
2x+2m
2
x=t ⋀ t >0
4t=t
2+2m
t
2−4t+2m=0
I Δ=0
Wtedy m=2
II Δ>0 ⋀ t
1*t
2<0
m<2 ⋀ m<0 ⇔m∊(−
∞;0)
I ⋁ II⇔m∊(−
∞;0)∪{2}
W odpowiedzi jeszcze m=0 wliczają, dlaczego?
7 wrz 22:24
Godzio:
Mam nadzieję, że sprawdziłeś czy dla Δ = 0 rozwiązanie jest dodatnie

Co do m = 0, nie sprawdzasz przypadku gdy t = 0, a przy konfiguracji t
1 > 0 i t
2 = 0 też jest
ok.
7 wrz 22:39
Piotr 10: Ok. czyli reasumując, m=0 muszę jeszcze dodać? Dzięki za pomoc
7 wrz 22:42