Najmniejsza i najwieksza wartość funkcji
Wicio: Może mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać bo nie pamiętam z lekcji
Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f(x)=6/(x−7), Df=<1,5>
7 wrz 17:20
123:

Zobacz:
| | 6 | |
Podstawowa funkcja to f(x) = |
| . Robiąc w mianowniku: x−7 przesuwamy wykres w prawo o 7 |
| | x | |
jednostek.
Teraz jak wygląda ten wykres? Można sobie albo walnąć szkic gdzieś na boku albo po prostu z
doświadczenie wiedzieć jak się to będzie zachowywało.
| | 6 | |
W rzeczywistości gdyby funkcja |
| miała Df = R\{0} to niemożliwe by było określenie |
| | x | |
największej i najmniejszej wartości a jedynie można by było myśleć nad ekstremami lokalnymi
| | 6 | |
(studia). Podobnie jest z |
| dla Df = R\{7}. |
| | x−7 | |
Dlatego masz zawężoną dziedzinę funkcji do <1, 5> bo tylko na konkretnym skończonym przedziale
| | 6 | |
można określić największą i najmniejsza wartość funkcji. Jak widać f(x) = |
| maleje w |
| | x−7 | |
<1, 7> zatem:
Największa wartość funkcji: f
max = f(1), a najmniejsza f
min = f(7). Wystarczy podstawić do
wzoru wykresu i wsio

Mam nadzieję, że pomogłem.
7 wrz 18:19
123: *Oczywiście ekstrema też muszą być w otoczeniu jakiegoś punktu (przedział otwarty) i funkcja
nie może mieć tutaj wartości największych i najmniejszych

To tak bokiem jak by ktoś się
czepiał
7 wrz 18:22
Wicio: dzięki
9 wrz 17:58
PW: Malutka poprawka (błędu pisarskiego): Dziedziną funkcji jest <1, 5>, a więc f
min = f(5) =
Cytat: *Oczywiście ekstrema też muszą być w otoczeniu jakiegoś punktu (przedział otwarty)
i funkcja nie może mieć tutaj wartości największych i najmniejszych −
tego nie rozumiem i właśnie się czepiam
9 wrz 18:17