matematykaszkolna.pl
Najmniejsza i najwieksza wartość funkcji Wicio: Może mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać bo nie pamiętam z lekcji Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f(x)=6/(x−7), Df=<1,5>
7 wrz 17:20
123: rysunekZobacz:
 6 
Podstawowa funkcja to f(x) =

. Robiąc w mianowniku: x−7 przesuwamy wykres w prawo o 7
 x 
jednostek. Teraz jak wygląda ten wykres? Można sobie albo walnąć szkic gdzieś na boku albo po prostu z doświadczenie wiedzieć jak się to będzie zachowywało.
 6 
fioletowy −>

x−7 
 6 
zielony −>

x 
 6 
W rzeczywistości gdyby funkcja

miała Df = R\{0} to niemożliwe by było określenie
 x 
największej i najmniejszej wartości a jedynie można by było myśleć nad ekstremami lokalnymi
 6 
(studia). Podobnie jest z

dla Df = R\{7}.
 x−7 
Dlatego masz zawężoną dziedzinę funkcji do <1, 5> bo tylko na konkretnym skończonym przedziale
 6 
można określić największą i najmniejsza wartość funkcji. Jak widać f(x) =

maleje w
 x−7 
<1, 7> zatem: Największa wartość funkcji: fmax = f(1), a najmniejsza fmin = f(7). Wystarczy podstawić do wzoru wykresu i wsio emotka Mam nadzieję, że pomogłem.
7 wrz 18:19
123: *Oczywiście ekstrema też muszą być w otoczeniu jakiegoś punktu (przedział otwarty) i funkcja nie może mieć tutaj wartości największych i najmniejszych To tak bokiem jak by ktoś się czepiał
7 wrz 18:22
Wicio: dzięki
9 wrz 17:58
PW: Malutka poprawka (błędu pisarskiego): Dziedziną funkcji jest <1, 5>, a więc fmin = f(5) =
 6 

=−3
 5−7 
Cytat: *Oczywiście ekstrema też muszą być w otoczeniu jakiegoś punktu (przedział otwarty) i funkcja nie może mieć tutaj wartości największych i najmniejszych − tego nie rozumiem i właśnie się czepiam
9 wrz 18:17