Dany jest wielomian...
dddd: Dany jest wielomian W(x) =(x+2)(mx2 +5x +m).
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których ten wielomian ma dokładnie 3 pierwiastki.
7 wrz 17:20
ICSP: w(x) będzie miał trzy pierwiastki wtedy gdy mx2 + 5x + m = 0 bedzie miało dwa rozwiązania
7 wrz 17:26
asdf: mx2 + 5x + m = 0 będzie miało dwa rozwiązania gdy Δ > 0
7 wrz 17:29
dddd: Tak, ale musze założyć wtedy, że x ≠ 2 prawdA?
7 wrz 17:30
dddd: i m≠0, bo wtedy 3 r−nie zejdzie na liniowe, tak ?
7 wrz 17:30
ICSP: czyli ukłąd nierówności :
1o a ≠ 0
2o Δ ≥ 0
7 wrz 17:33
asdf: mozesz zalozyc, ze x ≠ 2, 3r −

m ≠ 0 ⇒ to z definicji funkcji kwadratowej juz jest (a ogolnie to wielomianu):
Wielomian f(x) = ax
2 + bx + c, a ≠ 0
a z wielomianu:
Wielomian W(x) jest stopnia m ⇔ W(x) = Ax
m + Bx
m−1 + Cx
m−2 + ... + Ux + E, gdzie A ≠ 0
7 wrz 17:35
asdf: Nie wiem jak to jest do konca z liczeniem pierwiastkow (nigdy sie nad tym nie zstanawialem),
czy podwojny pierwiastek to dwa te same pierwiastki
7 wrz 17:36
ICSP: ja tam słówka różne nie widze
7 wrz 17:37
asdf: ...
7 wrz 17:42
dddd: ..........
7 wrz 17:44