SZTUCZKA MATEMATYCZNA KL. IV PODSTAWOWA
MAGDALENA: Witam, jeśli ktoś wie jak rozwiązać, to zadanie, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
WYBIERZ LICZBĘ ( dowolną od 0 do 9 ) DODAĆ DO NIEJ 3 WYNIK POMNÓŻ PRZEZ 2 OD WYNIKU ODJĄĆ
WYBRANĄ LICZBĘ WYNIK PODZIEL PRZEZ 2 OD WYNIKU DWUKROTNIE ODEJMIJ POCZĄTKOWĄ LICZBĘ.
7 wrz 15:35
5-latek: wybieram np 5
5+3=8
8*2=16
16−5=13
13:2=6,5
6,5−5=1,5
1,5−5=−4,5
Ale to pewnie nie chodzi o to
W latach mojej mlodosci zgadywalismy ta liczbe . Uplyw czasu −nie pamietam jak to bylo
7 wrz 15:43
5-latek: Nie wiem dlaczego napisalem 16−5 =13
ma byc oczywiscie 11 i wtedy 11;2 =5,5 i 5,5−5=0,5 i 0,5−5=−4,5 i znowu nie wiem dlaczego w
poprzednim poscie napisalem ze 1,5−5=4,5 zamiast− 3,5. >
czas wylaczac komputer
7 wrz 15:58
sylwia: odejmin dwukrotnie liczbe poczatkowa czyli 10 a nie 5
7 wrz 16:11
sylwia: aaa ok rozdzieliles to na 2 razy

jest ok
7 wrz 16:12