policz granice
stilla sanguinis: lim n!+5n*5−1+252n!+15n+n15=13 ?
n→∞
czy mógłby mi ktoś to rozwiązać
7 wrz 15:28
Antek: Detektyw Rutkowski musi to najpierw rozczytac

Ulamek zapisz za pomoca duzej litery U a nie malej dobrze?
7 wrz 15:31
stilla sanguinis: n!+5n 5−1+n5
_____________
2n!+15n+n15 =13
7 wrz 15:31
stilla sanguinis: już powinno dać się rozszyfrować
7 wrz 15:32
Krzysiek: w mianowniku jest 2n! czy (2n)! ?
jeżeli to pierwsze to granica wynosi 1/2
jeżeli to drugie to granica jest równa zero.
7 wrz 15:59
stilla sanguinis: ok dzięki, tylko mógłbyś mi to jakoś bardziej rozpisać bo nie wiem jak za to się zabrać
przerabiałam przypadki z liczbami podniesionymi do pewnej potegi n, z n podniesionym do potegi
oraz z silniami ale gdy natrafiłam na to połączenie opadły mi ręce
7 wrz 16:07
Krzysiek: a miałeś na zajęciach obliczane granice typu:
wystarczy wiedzieć jakie będą granice tych ułąmków i na tym praktycznie kończy się zadanie.
7 wrz 16:12
stilla sanguinis: no właśnie nie...
dlatego właśnie zgłaszam się z tym problemem do was
7 wrz 16:16
7 wrz 16:19
asdf: to co najbardziej interesuje to bardzo duze wartości, inaczej mowiac n → ∞. Największy wpływ ma
odpowiednio:
a − stała
n!, an, na, a*n, loga(n), np.
a = 10:
10!, 10n, n10, 10*n, log10(n)
7 wrz 16:28
asdf: jeszcze jeszcze mozliwosc kombinacji, np.
n

, (2
n)! (2n)!, 2*n! itd, ale ktora wartosc jest wieksza od ktorej latwo wywnioskować.
7 wrz 16:34
stilla sanguinis: POMIMO WSZYSTKO nic z tego nie rozumiem, a link do strony nie chce się załadować rozwiąże mi to
ktoś , proszę o pomoc
w poniedziałek mam poprawę egzaminu muszę to ogarniać
7 wrz 16:49
asdf: | | n! + 5n*5−1 + n5 | |
limn→∞ |
| = |
| | 2n! + 15n + n15 | |
lim
n→∞
=
to co na czerwono (ostatni ulamek na samym dole tez − jak pokolorowalbym n! to sie rozjezdza i
| | 1 | |
psuje caly ulamek) dąży do 0, ostateczny wynik to |
| |
| | 2 | |
7 wrz 16:54
asdf: dlaczego tak sie dzieje masz opisane w poscie z 16:28.
7 wrz 16:55
stilla sanguinis: kimkolwiek jesteś, bądź błogosławiony człowieku
7 wrz 16:56
asdf: jestem asdf
7 wrz 16:58