matematykaszkolna.pl
zdarzenia losowe Diana: Alina , Celina i Frania wysiadły z windy na trzech różnych piętrach (5,6,7) A − ''dwie z nich wysiadły na tym samym piętrze''. To zadanie jest z tematu zdarzeń losowych . Nie wiem jak to zrobić bo jak 3 osoby mogą wysiąść na 3 różnych piętrach i jednocześnie tak żeby 2 wysiadły na jednym ... Pomóżcie proszę
7 wrz 15:17
PW: Przepisz dokładnie treść zadania. Nie wiadomo o co pytasz.
7 wrz 16:48
Diana: no przepisałam dokładnie . chodzi o to że mam przepisać zdarzenia losowe do punktu A
8 wrz 13:14
Diana: *wypisać
8 wrz 13:15
PW: A to pierwsze zdanie to był inny punkt tego zadania? Bo jeśli tak brzmi całe zadanie jak napisałaś, to autor był pijany albo kpi z uczniów. Grzecznie wtedy należy odpowiedzieć, że A jest zbiorem pustym (zdarzeniem niemożliwym). Osobiście wątpię, czy dobrze zapisałaś treść zadania. O jakich "zdarzeniach losowych" można tu mówić, skoro wynik jest znany − wysiadły na pietrach piątym, szóstym i siódmym. Podany jest pewien fakt i nic więcej, nie mamy żadnego wyboru i nawet nie wiemy ile było pieter. W takiej sytuacji nie można poprawnie skonstruować przestrzeni zdarzeń elementarnych. Skąd pochodzi zadanie?
8 wrz 13:26
Diana: możliwe że A jest właśnie zbiorem pustym. Treść zadania napisałam na pewno dobrze bo sprawdzałam u kilku osób i wszyscy mają tak samo więc nie możliwe żeby każdy zapisał źle. A zadanie zostało zaczerpnięte z głowy nauczycielki .
8 wrz 13:39
PW: Ucz się sama, jesteś na dobrej drodze.emotka
8 wrz 14:14