Rozwiąż za pomocą definicji
Derwas: log3√3 3√9
7 wrz 15:04
Antek: TO jest logarytm dziesietny z 3√33√9
czy to logarytm przy podstawie 3 z √33√9
7 wrz 15:09
Janek191:
Np.
log
3√3 3√9 = x⇔ ( 3
√3)
x =
3√9⇔ (3
1,5)
x = (3
2)
13⇔
| | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | |
⇔31,5x = 323⇔ 1,5 x = |
| ⇔ |
| x = |
| ⇔x = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 9 | |
7 wrz 15:21
Antek: A skad wiesz ze 3√3 jest w podstawie
7 wrz 15:23
ZKS:
Liczę log
3√33√9.
| | 2 | | 2 | | 4 | |
log3√33√9 = log33/232/3 = |
| * |
| * log33 = |
| . |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
7 wrz 15:23