| 1 | ||
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgx+ | =4 oblicz sinxcosx. | |
| tgx |
| 1 | sinx | cosx | ||||
tgx + | = 4 ⇒ tgx + ctgx = 4 ⇒ | + | = 4 ⇒ | |||
| tgx | cosx | sinx |
| 1 | 1 | |||
⇒ | = 4 ⇒ sinxcosx = | |||
| sinxcosx | 4 |
| 1 | ||
tg(x) + | = 4 | |
| tg(x) |
| sin(x) | cos(x) | ||
+ | = 4 | ||
| cos(x) | sin(x) |
| sin2(x) + cos2(x) | |
= 4 | |
| sin(x)cos(x) |
| 1 | |
= 4 | |
| sin(x)cos(x) |
| 1 | ||
sin(x)cos(x) = | ||
| 4 |
Tyle się
uliczyłem, a tutaj tak ładnie i prosto zapisane wszystko praktycznie w jednej linijce, bez
żadnych delt czy innego tego typu rzeczy. Czekam również na rozwiązanie Piotra i porównam.
Niemniej jednak, już Wam bardzo dziękuję ; ))
| 1 | ||
tgx+ | =4 *tgx | |
| tgx |
| 4+2√3 | ||
t= | =2+√3 v t=2−√3 | |
| 2 |
| sinx | ||
2+√3= | ||
| cosx |
| 1 | 8+4√3 | 2+√3 | ||||
t2= | = | = | ||||
| 8−4√3 | 16 | 4 |
| sinx | ||
liczenie, najlepiej wstawić za tgx= | i powinno pójść | |
| cosx |