Najmniejsza i największa wartość funkcji
Ona_18: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji określonej wzorem f(x)= −3(x+2)(x−4) w
przedziale <−1;3>
27 wrz 14:29
Ona_18: −3(x+2)(x−4)
−3(x2−4x+2x−8)
−3x2+12x−6x+24
−3x2+6x+24/ :3
−x2+2x+8
Δ=4+32=36
√Δ=6
x1= 2
x2= −4
Co mam dalej zrobic ?
27 wrz 14:33
Marcin: Nawet dobrze zaczęłaś tylko niepotrzebne od miejsc zerowych ale dobrze najpierw policz wartość
funkcji na krańcach przedziału czyli oblicz f(x) za x podstaw −1 a następnie 3 otrzymasz 2
punkty następnie oblicz wspórzędne wierzchołka paraboli będziesz miała 3 punkty + miejsca
zerowe i naszkicuj wykres i odczytaj najmniejszą i największą wartość funkcji w zadanym
przedziale
27 wrz 14:59