Funkcje
Piotruś: Dana jest funkcja f określona za pomocą zbioru par uporządkowanych
{(x, −x2 + 2): x ∊ C ⋀ |x +2|≤3}.
a) Wyznacz dziedzinę funkcji
b) Wyznacz wszystkie argumenty dla których funkcja przyjmuje wartość 1
c) Narysuj wykres funkcji
d) Podaj zbiór w którym funkcja jest rosnąca.
e) Czy istnieje taki argument dla którego f(x)=f(x−2)? Odpowiedz uzasadnij.
Proszę o pomoc
7 wrz 14:27
Piotruś: ?
7 wrz 14:43
s.pawel: a) l x + 2 l ≤ 3
x +2 ≤ 3 x + 2 ≥ −3
x ≤ 1 x ≥ −5
x ∊ < −5 , 1 >
b) f(x) = −x2 + 2
f(x) =1
1 = −x2 + 2 => x2 = 1 x = 1 v x = −1
f(x) = −x2 + 2
f(x−2) = −(x−2)2 + 2 = −x2 + 4x − 2
x2 + 2 = −x2 + 4x − 2 = > 2x2 − 4x +4 = 2 ( x2 − 2x + 2 ) , Δ = 4 − 8 < 0 ,
brak rozwiazan, nie isniee
7 wrz 14:44
s.pawel: ostatnie do e) jest , wykres sam zrobisz, a z wykresu monotoniczność
7 wrz 14:44
Piotr 10: a) Ix+2I≤3
Szukam liczb których odleglość od ''−2'' jest nie większa niż 3
x∊<−5;1> ⋀ x∊C
Df={−5;−4;−3;−2;−1;0;1}
b) −x2+2=1
x2−1=0
x=1 v x=−1 ∊Df
c) Wyznacz jeszcze wierzchołek paraboli, m0 itd
d) z wykresu
e) f(x)=−x2+2
f(x−2)= −(x−2)2+2
−x2+2=−(x2−4x+4)+2
−x2+2=−x2+4x−4+2
4x=4
x=1∊Df tak istnieje
7 wrz 14:49
Piotruś: A skąd mam wiedzieć gdzie stawiać te punkty na wykresie?
7 wrz 15:01
Piotruś: W sensie, że te liczby całkowite. Zbioru wartości tutaj nie ma.
7 wrz 15:08
Piotruś: Już czaję to, dzięki

(wakacje jednak robią dziurę w mózgu) Tylko jeszcze jedno. Na tym
wykresie będą same punkty. W takim razie da się określić monotoniczność?
8 wrz 12:20