zadanko
eryl: Powie mi ktoś gdzie robię błąd?
Δ=16
x1=0
x2=−4
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| −1(x−0)(x+4) | | −x(x+4) | |
| | | | | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| = − |
| ln[x]− |
| ln[x+4]+C |
| | −x | | x+4 | | 4 | | 4 | |
7 wrz 13:56
eryl: ?
7 wrz 14:04
ICSP: źle policzyłeś współczynniki A oraz B
7 wrz 14:28
eryl: mi tak cały czas wychodzi ?
7 wrz 14:37
ICSP: ale jak to
| A | | B | | (x+4)A + (−x)B | | (A − B)x + 4A | |
| + |
| = |
| = |
| |
| −x | | x+4 | | −x(x+4) | | −x(x+4) | |
stąd :
A − B = 0
4A = 1
7 wrz 14:39
7 wrz 14:41
ICSP: A − B = 0 ⇒ A = B
a u ciebie A ≠ B
7 wrz 14:43
eryl: no dobra, już widzę. ale to tak nie wyjdzie mi taka odpowoedź
7 wrz 14:47
eryl: ?
7 wrz 14:52
ICSP: wychodzi

przypomnij sobie ze
7 wrz 14:54
eryl: ok dzieki
7 wrz 14:57