Zapisz w postaci sumy algebraicznej
rgb: Zapisz w postaci sumy algebraicznej :
a) (3x−1)
2 (9x
2 +3x +1)
b) (x−1)(x
2 + x +1)(x
3 +1)
c) (x+2)(x
4 +4x
2 +16)(x−2)=(x
2 −4)(x
4 +4x
2 +16) =
Proszę o pomoc / wskazówki
7 wrz 13:56
ICSP: pierwsze : (3x−1) * [(3x−1)(9x2 + 3x + 1)] − wzór a3 − b3 i dalej bez problemu
drugie : wzory a2 − b2 oraz a3 − b3
trzecie − wzór a3 − b3
7 wrz 13:58
rgb: dziękuję
7 wrz 13:59
klaudia: (1+3x)3
1 sty 17:30
pigor: ..., masz tu
(a+b)3= (a+b)(a2−ab+b2), czyli u Ciebie wg. tego wzoru:
kolejno tak :
(1+3x)
3= (1+3x)(1
2−1*3x+(3x)
2)= (1+3x)(1−3x+9x
2) i tyle , ale staraj się tego tak
nie rozpisywać tylko to rób w swojej pamięci . ...
1 sty 18:01
ICSP: Widzę, ze u
pigora nadal %
1 sty 18:08
5-latek: W niedziele nie pil to wczoraj nadrobil
1 sty 18:12