Mam problem z takim oto zadankiem : prosta AB jest wspólna styczną okręgów x2 + y2 =
16 i (x−16) 2 + y2 = 144 .Oblicz pole zacieniowanego obszaru .
wygląda to mniej wiecej tak ... obszar , to jest ten zielony
obszar , to to zaznaczone na zielono
Teraz mam nadzieję ze zobaczysz tutaj trapez
Aby policzyć pole zacieniowanej części wystarczy od Pola trapezu odjąć pola wycinków kół
1. Liczysz wysokość trapezu
2. Liczysz pole trapezu
3. Liczysz pozostałe dwa katy trapezu
4. Liczysz pole pierwszego wycinka
5. Liczysz pole drugiego wycinka
Pole zacieniowenej figury = Pole trapezu − (Pole pierwszego wycinka + Pole drugiego wycinka) =
| 88 | ||
= 128√3 − | π o ile nigdzie się nie pomyliłem | |
| 3 |
widziałem ten trapez , tylko jedno z pól wycinka nie mogłem obliczyc
(tego większego koła ) nie ma podanych żadnych kątów więc jak to obliczyłes ?(to , co na
niebiesko )
aha , wynik podany w odp. w książce , to 64 √3 − 29 13 π

| 8 | 1 | |||
cosα = | = | ⇒ α = 60o | ||
| 16 | 2 |
Znalazłem też bład w moich obliczeniach
| 88 | ||
odp taka jak w książce : 64√3 − | π | |
| 3 |