TRYGONOMETRIA
Kamix: Proszę o sprawdzenie dowodu:
Wykaż, że nie istnieje kąt ostry α taki, że cos
2α=
54+sin
2α.
A więc tak:
kosinus kąta ostrego=<0;1>
{cos
2α−sin
2α=
54
{sin
2α=1−cos
2α
cos
2α−(1−cos
2α)=
54
cos
2α−1+cos
2α=
54
2cos
2α−
94=0
Δ=18
√Δ=3
√2
cosα
1≈−1,06
cosα
2≈1,06
cosα
1⋀cosα
2∉<0;1>
CKD.
Czy tyle wystarczy? czy z sinusem nic nie muszę kombinować?
7 wrz 13:07
pigor: ..., lub ze wzoru z tablic (lub z głowy

masz
cos
2α =
54+sin
2α ⇔ cos
2α −sin
2α 1
14 ⇔ cos2α = 1
14 >1, więc
nie istnieje 2α , czyli tym bardziej α (jakikolwiek) c.n.w. ...
7 wrz 13:22
adam: starczy, jest gitara
7 wrz 13:24
Kamix: Okey, widzę, że zrobiłem nieco dłuższym sposobem, ale ważne, że dobrze

Dziękuje wam ; d
7 wrz 13:29