Ciągi
Karolcia : 1. Wyraz dziesiąty ciągu geometrycznego wynosi −1. Oblicz iloczyn 19 początkowych wyrazów
ciągu.
2. W pewnym ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów tego ciągu wyrażą się wzorem
S= n2. Oblicz sumę 441 początkowych wyrazów tego ciągu o wskaźnikach nieparzystych.
7 wrz 11:22
PW: 1. To proste.
a) wprowadź oznaczenia dla pierwszego wyrazu i ilorazu ciągu
b) zapisz jak w tych oznaczeniach wygląda wyraz dziesiąty
c) zapisz jak wygląda iloczyn 19 początkowych wyrazów
d) podziel jedno przez drugie i skorzystaj z tego, że wyraz dziesiąty jest równy −1
7 wrz 11:29
ICSP: 1. a10 = −1
Obliczyć a1 * a2 * ... * a10 * ... * a18 * a19
zauważamy że ze średniej geometrycznej mamy :
a1 * a19 = (a10)2
a2 * a18 = (a10)2
.
.
.
a9 * a11 = (a10)2
zatem :
a1 * a2 * ... * a10 * ... * a18 * a19 = (a10)19 = −1
2. S = n2 ⇒ an = 2n − 1
Teraz zadanie nie powinno sprawić problemów
7 wrz 11:32