awd
awd: Dany jest prawidlowy ostroslup czworokatny. Pole przekroju plaszczyzna przechodzaca przez
przekatna podstawy i rownolegla do krawedzi bocznej skosnej wzgledem tej przekatnej jest rowne
P. Pole przekroju p laszczyzna przechodzaca przez srodki dwoch sasiednich bokow podstawy i
srodek wysokosci ostroslupa wynosi S. Oblicz iloraz P S .
7 wrz 11:22
awd: pomoże ktoś ?
7 wrz 14:39
dero2005:
d = a
√2
H = dtgα
h
s =
√(d4)2 + (H2)2
h
p =
√NC2 + (d4)2
7 wrz 20:11
awd: Wielkie dzieki

! nigdy bym tego nie narysowal
15 wrz 00:28
Vizer: Po pierwsze, rozumiem uciechę, bo zadanie pochodzi z konkursu (Diamentowy Indeks AGH), więc jak
się nie umiało zrobić, to najlepiej rzucić na forum i zostawić komuś mądrzejszemu do
rozwiązania.
Po drugie, wydaje mi się, że nie do końca zadanie zostało dobrze zrobione (całe szczęście), a
chodzi mi o część z polem S, na rysunku jest tylko jakby jego fragment, bo cały przekrój
(jeśli dobrze to sobie narysowałem) to będzie pięciokąt (jeszcze nie wiem czy foremny, bo
jestem w trakcie główkowania).
Po trzecie, prośba do Jakuba, przydałoby się zrobić albo jakąś nową podstronę albo w
formie podwieszenia tematu, by były umieszczone tam w danej chwili jakie konkursy się odbywają
by każdy pomagający wiedział, że takiego zadania nie można zrobić.
Aha i żeby nie było, jestem na studiach, więc nie trafiłem tutaj w celu znalezienia
rozwiązania, ale z czystej ciekawości.
16 paź 14:11
Vizer: up
16 paź 23:33
Bogdan:
Zgadzam się z Vizerem, nie powinno się tu zamieszczać zadań z aktualnie prowadzonych
konkursów oraz − powtórzę za Vizerem − na szczęście, zadanie nie zostało poprawnie
rozwiązane.
17 paź 12:19
Rafalo: Mi z moich obliczeń wyszedł stosunek równy 4/5.
28 paź 15:58