matematykaszkolna.pl
awd awd: Dany jest prawidlowy ostroslup czworokatny. Pole przekroju plaszczyzna przechodzaca przez przekatna podstawy i rownolegla do krawedzi bocznej skosnej wzgledem tej przekatnej jest rowne P. Pole przekroju p laszczyzna przechodzaca przez srodki dwoch sasiednich bokow podstawy i srodek wysokosci ostroslupa wynosi S. Oblicz iloraz P S .
7 wrz 11:22
awd: pomoże ktoś ?
7 wrz 14:39
dero2005: rysunek
 H 
KO = KW =

2 
 d 
ON = NC =

4 
d = a2
 a 
FG =

2
 2 
H = dtgα hs = (d4)2 + (H2)2
 GF*hs 
S =

2 
 d 
NC =

tgα
 4 
hp = NC2 + (d4)2
 d*hp 
P =

2 
7 wrz 20:11
awd: Wielkie dzieki ! nigdy bym tego nie narysowal emotka
15 wrz 00:28
Vizer: Po pierwsze, rozumiem uciechę, bo zadanie pochodzi z konkursu (Diamentowy Indeks AGH), więc jak się nie umiało zrobić, to najlepiej rzucić na forum i zostawić komuś mądrzejszemu do rozwiązania. Po drugie, wydaje mi się, że nie do końca zadanie zostało dobrze zrobione (całe szczęście), a chodzi mi o część z polem S, na rysunku jest tylko jakby jego fragment, bo cały przekrój (jeśli dobrze to sobie narysowałem) to będzie pięciokąt (jeszcze nie wiem czy foremny, bo jestem w trakcie główkowania). Po trzecie, prośba do Jakuba, przydałoby się zrobić albo jakąś nową podstronę albo w formie podwieszenia tematu, by były umieszczone tam w danej chwili jakie konkursy się odbywają by każdy pomagający wiedział, że takiego zadania nie można zrobić. Aha i żeby nie było, jestem na studiach, więc nie trafiłem tutaj w celu znalezienia rozwiązania, ale z czystej ciekawości.
16 paź 14:11
Vizer: up emotka
16 paź 23:33
Bogdan: Zgadzam się z Vizerem, nie powinno się tu zamieszczać zadań z aktualnie prowadzonych konkursów oraz − powtórzę za Vizerem − na szczęście, zadanie nie zostało poprawnie rozwiązane.
17 paź 12:19
Rafalo: Mi z moich obliczeń wyszedł stosunek równy 4/5.
28 paź 15:58