Funkcja wykładnicza
Piotr 10: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 25x+(1−2m)*5x+9=0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste.
(5x)2+(1−2m)*5x+9=0
5x=t ⋀ t>0
t2+(1−2m)*t+9=0
Δ=4m2−4m−35
Δ>0
4m2−4m−35>0
m∊(−∞;−2,5)∪(3,5;+∞)
To co wyznaczyłem jest dla zmiennej pomocniczej ''t''
Jak wyznaczyć m dla x ?
6 wrz 18:20
Godzio:
Na razie wyznaczyłeś, że są 2 rozwiązania dla "t", a pamiętamy, że t > 0, więc żeby istniały
dwa to oba muszą być dodatnie
6 wrz 18:22
Godzio:
To zakończy zadanie,
Δ > 0
t1t2 > 0
t1 + t2 > 0
6 wrz 18:23
Piotr 10: Aha, okej czyli w tego typu zadaniach nie wystarczy, że samo napisze t>0? Faktycznie, nie
myślałem nad tym, w odpowiedzi jest,. że m∊(3.5;+
∞).
6 wrz 18:25
Piotr 10: Dzięki
Godzio za pomoc
6 wrz 18:27
Godzio:
6 wrz 18:27
Piotr 10: Godzio może wiesz, czy były tego typu zadania na maturze

? Bo ja chyba nigdy nie
widziałem, może na stronie zadania.info to tak
6 wrz 18:31
Godzio:
Zadania z parametrem jako takie są zawsze prawie, niekoniecznie z wykorzystaniem funkcji
wykładniczej, ale te zadania nie są bardzo trudne, zazwyczaj liczy się wszystkie tak samo, ale
trzeba pamiętać o tych małym drobnostkach, jeżeli t > 0, to Δ > 0 nie wystarczy bo może się
trafić jakiś ujemny pierwiastek, a wtedy dupa
6 wrz 18:33