funkcje
kaja: dana jest funkcja liniowa f z parametrem m. wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych
miejscem zerowym jest podana obok liczba.
| | 1 | |
a) f(x) = |
| (m−3)x+2, miejsce zerowe= 2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) f(x) = (3m−6)x−4, miejsce zerowe= 1 |
| |
| | 3 | |
c) f(x) = |m+2|x+1, miejsce zerowe= −1
d) f(x) = |3−2m|x−6, miejsce zerowe= 2
e) f(x) = (m
2−1)x−m
2, miejsce zerowe= 1
| | 1 | |
f) f(x) = ( |
| m2−2)x+1, miejsce zerowe = −2 |
| | 2 | |
prosze o rozwiazanie tylko kilku trudniejszych przykladow. i jakby mozna bylo z wytlumaczeniem.
sama nie wiem, jak sie za to zabrac. z gory dziekuje.
Vrael: W miejsce x nalezy podstawic liczbe spelniajaca warunek f(x)=0 czyli podane miejsce zerowe.
m−3+2=0⇒m=1
4m−12=0⇒m=3
c) |m+2|x+1=0
−(m+2)=−1∨ −(m+2)=1
m=−1 ∨ m=−3
d) 2*|3−2m|=6/ :2
3−2m=3 ∨ 3−2m=−3
m=0 ∨ m=3