?
Kostek: Wykaż, za pomocą odpowiednich obliczeń, że reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x2+x+1
przez dwumian (x−r) jest równa W(r)
5 wrz 19:42
PW: Ten napis oznacza, że wynikiem dzielenia jest wielomian P(x), a resztą jest R.
Inaczej:
(1) W(x)=P(x)(x−r) + R.
Po podstawieniu x=r otrzymamy
W(r)=P(r)(r−r)+R
W(r)=R.
Nie ma znaczenia jaki jest wielomian W, nie ma potrzeby dokonywać żadnych obliczeń. Wystarczy
definicja (1) podzielności z resztą. Reszta R jest liczbą, gdyż musi mieć stopień mniejszy niż
dzielnik (x−r).
5 wrz 20:05
Kostek: Dziękuje
5 wrz 20:06
PW: Chyba że autorowi zadania szło o "ręczne" podzielenie
x2+x+1 : x−r = x
−x2+rx
−−−−−−−−−
itd.
i zobaczenie, że reszta jest równa r2+r+1.
Po prostu jako ćwiczenie z dzielenia, a nie szczególny dowód tw. Bezouta.
5 wrz 20:09