Bogdanie
i Inni − prosze chociaz o wskazowke!
pomagam ..... cierpliwości rysuję ... ( mam grypę i brałam antybiotyk)
Bardzo przepraszam , ale nie było mnie przez ten czas,
obiecałam, więc pomagam
okręgi są styczne zewnętrznie , więc : IO1O2I = R+r
odcinki O1C I I AK I I O2B
kąty : <C , <K <B są proste
szukana odległość : d= IAKI = IANI + NKI = IANI +r
z trójkąta O1M O2 z tw. talesa mamy:
| IO1MI | R | ||
= | |||
| IANI | r |
| R −r | R | |||
= | ||||
| IANI | r |
| (R −r)*r | ||
węc : IANI = | ||
| R + r |
| Rr − r2 | ||
to: IAKI = | +r
| |
| R+r |
| Rr − r2 +Rr +r2 | ||
IAKI = | ||
| R +r |
| 2Rr | ||
IAKI= | dla r<R
| |
| R +r |
| IO1MI | R +r | ||
= | |||
| IANI | r |
| R −r | R +r | ||
= | |||
| IANI | r |
ja tez chora bylam i nadrabiam zaleglosci