TRYGONOMETRIA
Kamix: Proszę o sprawdzenie, nie jestem pewny, co do tego zadania.
Wyznacz okres podstawowy funkcji f(x)=tg(2x−π2). .
Ja zrobiłem to tak:
f(x)=tg(2x−π2)=tg(2x+π)
f(x)=tg(2x−π2)=f(x+T)=tg2(x+T)=tg(2x+2T)
2T=π
T0=π2
Jeżeli zrobiłem źle, to proszę o rozwiązanie.
5 wrz 17:08
Kamix: Up
5 wrz 17:23
Piotr 10: | | π | |
y=tg2x⇒ Okresem tej funkcji jest |
| |
| | 2 | |
Jeżeli przesuwamy po osi OX jakiś punkt to okres się nie zmienia wiec
5 wrz 17:34
Kamix: Czyli zrobiłem dobrze
5 wrz 17:42
Piotr 10: Jak najbardziej
5 wrz 17:42