Potęgi
Piotr 10: | | 4x−9x−1 | | x−4+3x−1 | |
( |
| + |
| )2 |
| | 2x0,5−3x−0,5 | | x0,5 − x−0,5 | |
Nie wiem od czego to w ogóle zacząć, próbowałem coś robić, możecie mnie naprowadzić?
5 wrz 16:11
ZKS:
Ja bym tu sobie podstawił dla ułatwienia
√x = t wtedy
Powinieneś teraz już wszystko zobaczyć.
5 wrz 16:16
Eta:
Mi wyszedł wynik ... = 9x ( czy taki masz w odpowiedziach?)
5 wrz 16:18
Piotr 10: Tak
Eta, nienawidzę takich zadań

, nie wiadomo od czego zacząć
5 wrz 16:20
Piotr 10: ZKS i co teraz mam z tym zrobić?Wspólny mianownik?
5 wrz 16:22
ZKS:
Zauważ że
| | 9 | | 3 | | 3 | |
4t − |
| = (2t − |
| )(2t + |
| ) |
| | t2 | | t | | t | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
t2 − 4 + |
| = (t − |
| )(t − |
| ). |
| | t2 | | t | | t | |
5 wrz 16:28
Eta:
Ciężko to napisać:
dziedzinę określisz później
| | 4x2−9 | | 2x−3)(2x+3) | |
licznik pierwszego: |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 3 | | 2x−3 | |
mianownik pierwszego: 2√x− |
| = |
| |
| | √x | | √x | |
zapisz teraz pierwszy ułamek:
| | (2x+3)*√x | |
przy założeniu x≠1,5 ( uprość ) otrzymasz |
| i x>0 |
| | x | |
| | x2−4x+3 | | (x−1)(x−3) | |
teraz licznik drugiego : |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 1 | | x−1 | |
mianownik drugiego: √x− |
| = |
| |
| | √x | | √x | |
teraz drugi ułamek: ... dokończ , podaj założenie
| | √x*3x | |
ostatecznie otrzymasz ( |
| )2= ........ |
| | x | |
5 wrz 16:30
Piotr 10: Ok. Dzięki Wam za pomoc
5 wrz 16:33
ZKS:
U mnie po uproszczeniu (wpierw trzeba napisać dziedzinę) otrzymujemy
| | 3 | | 3 | |
(2t + |
| + t − |
| )2 = (3t)2 = 9t2 [z podstawienia √x = t mamy] = 9x. |
| | t | | t | |
5 wrz 16:33
Eta:
A u mnie bez "podstawień"

= 9x
5 wrz 16:34
Piotr 10: Mam jeszcze jeden przykład , zaraz napiszę
5 wrz 16:35
Piotr 10: | | 9 | | x0,33+2 | | x1,33+8x0,33 | |
( |
| − |
| ) * |
| |
| | x+8 | | x0,67−2x0,33+4 | | 1−x0,33 | |
0,33 oznacza U{1}[3}
5 wrz 16:39
Eta:
czy tam nie powinno być x0,66 zamiast x0,67 ?
5 wrz 16:44
Piotr 10: tak tak w przyblizeniu chcialem podać wartość

. Jak chcesz
Eta odpowiedź to mogę podać,
bo ja nie umiem takich zadań za bardzo
5 wrz 16:45
Eta:
Wzór a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
rozszerz licznik i mianownik drugiego ułamka w nawiasie przez (x
0,33+2)
| | (x033+2)(x0,33+2) | |
otrzymasz |
| = |
| | (x0,33+2)(x0,66−2x0,33+4) | |
w liczniku ułamka poza nawiasem wyłącz x
0,33(x+8)
spróbuj dokończyć, to nie jest trudne
5 wrz 16:51
ZKS:
Jak się nigdzie nie pomyliłem to wyszło mi x2/3 + 5x1/3.
5 wrz 16:55
Piotr 10: W odpowiedzi jest wynik 5
3√x+
3√x2, spróbuję to zrobić za jakieś 40 minut, bo idę coś zjeść

. Dla mnie trudne, ciężko wpadnąć na jakis pomysl
5 wrz 16:55
Eta:
Jeszcze mogłeś wyłączyć x1/3 przed nawias
=3√x(x2+5)
5 wrz 16:57
Eta:
Echh źle mi się napisało
3√x(3√x+5)
5 wrz 16:59
Eta:
czyli
ZKS policzył bezbłędnie ( jak zwykle !
5 wrz 17:00
ZKS:
Hehe jak zwykle.

Zwykle to ja się mylę.
5 wrz 17:11
Piotr 10: Eta jak możesz to zajrzyj tutaj:
Otrzymałem:
| | 9 | | (x0,33+2)2 | | x0,33(x+8) | |
( |
| − |
| ) * |
| |
| | x+8 | | x+8 | | 1−x0,33 | |
Do tego momentu jest dobrze? teraz można skrócić x+8?
5 wrz 21:31
ZKS:
Tak teraz możesz uprościć przy założeniu że x ≠ −8.
5 wrz 22:30
Mila:
| 9−(3√x+2)2) | | 3√x(x+8) | |
| * |
| = |
| x+8 | | 1−3√x | |
uproszczenie przez (x+8) i skorzystanie z wzoru(a
2−b
2)
| | (3−3√x−2)*(3+3√x+2)*3√x | |
= |
| |
| | 1−3√x | |
dokończ
5 wrz 23:33
Piotr 10: Ok, już rozumiem , dzięki za pomoc
6 wrz 17:06
Mila:
6 wrz 19:35