kasjannna:
Rozwiązywanie układów równań metodą podstawiania.
Ania i Bogdan ważą razem 70kg. Gdyby Ania przytyła 4kg, a Bogdan 3kg schudł, to oboje ważyliby tyle samo. Ile waży Ania, a ile Bogdan. | Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, jestem słaba z matmy .
2 gru 15:37
Jakub:
x - waga Ani
y - waga Bogdana
x+y = 70 - pierwsze równanie
x+4 - Ania przytyła
y-3 - Bogdan schudł
x+4 = y-3 - ważą tyle samo, drugie równanie
Masz układ równań i rozwiązujesz go metodą przeciwnych współczynników tak jak na stronie
zadania-42
2 gru 15:48
Jakub:
To jest właśnie rozwiązanie. Piszesz układ równań
{x+y=70
{x+4=y-3
Wyznaczasz z pierwszego równania y i wstawiasz do drugiego za y
{y=70-x
{x+4=(70-x)-3
Dalej rozwiązujesz równanie z x
Nie rozpoczynaj nowego wątku tylko pisz tutaj.
2 gru 16:06